/ Hírek / Farsang

Mint tudjuk, „farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos „esküvői szezon”, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.” –wikipédia –
Ez ma már a múlt, a párválasztás, hogy is mondjam, kissé másképp zajlik, de jó felidézni, elképzelni e szép néphagyományokat. Talán nem ilyen közvetlen céllal, de a vigasságok hagyománya tovább él.

Programajánló blokkunkból most töröltem ki jó néhány farsangi mulatság meghívóját, melyeket már eltáncoltak a bálozók. Az idei évben úgy tűnt sokkal több bál szerveződött a környező településeken, mint korábban. A szervezők elmondása alapján, a résztvevők száma is kiemelkedő volt. Én személy szerint nagyon örülök ennek, hiszen az esős, havas, sötét téli estékbe ilyenkor belopózik a fény, a vidámság, az öröm. Egy – egy ilyen közösségi élménnyel könnyebb a léleknek kivárni a tavaszt.  Aki eddig kimaradt a mulatozásból az se búsuljon, hiszen van még lehetőség bőven. Had ajánljam figyelmükbe a Fertődi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde javára szervezett jótékonyság bált, mely február 18-án várja a mulatni vágyókat.

Az iskolák, óvodák jelmezes felvonulásának zöme is még hátra van. Nem kis kihívás a szülőknek a gyermekek által megálmodott jelmezcsodák kivitelezése. Van benne tapasztalatom, de nem érdemes feladni. A végeredmény felett érzett büszkeség, a gyerek arcán felvillanó boldog mosoly, minden fáradságot megér. Ha nincs jelmez ötleted, megakadsz, vagy csak valami kiegészítőt keresel, érdemes benézi Fertőszentmiklóson a Lótusz Gyermek és Felnőtt Ruhaüzletbe.

Végezetül a farsang témához elmaradhatatlan, a FÁNK. Nincs háziasszony, aki ne kacérkodna ezekben a napokban a fánkkészítéssel. A kezdők számra igazi kihívásnak tűnik, talán nem véletlenül.

A fertőhomoki Szent Anna Fogadó szakácsa az alábbi receptet ajánlotta nekünk.
Hozzávalók / 4 adag
60 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 4 dl tej, 6 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 kk só, 2 db tojássárgája, 1 ek rum, 5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
1.1 dl langyos tejben csomómentesen elkeverjük az élesztőt, 5 dkg lisztet meg 1 tk cukrot. Hagyjuk jól felfutni.
2.A maradék lisztbe keverjük a sót, a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojássárgákat, a rumot és annyi langyos tejet, amennyi egy könnyű, közepesen lágy tésztát ad. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat, és jól megdagasztjuk.
3.A tésztát letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez kb. 30-40 perc.
4.A megkelt tésztánkat lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Mélyebb serpenyőben bőséges olajat melegítünk. A fánkokat csak addig pihentetjük, míg az olaj jól felmelegszik.
5.A fánkok közepét két ujjunk közt alaposan összenyomjuk, majd eddig felül lévő oldalukkal lefelé a közepesen forró olajba teszünk 4-6 darabot, a sütőedényünk nagyságától függően, hogy a fánkoknak majd legyen hely növekedni. Lefedjük, és így sütjük úgy 1 percig, míg megpirul az aljuk, majd a fedőt levéve megfordítjuk a fánkokat, és immár fedő nélkül a másik oldalukat is pirosra sütjük.
6.Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen.
7.Porcukorral és lekvárral tálaljuk.

A fánkhoz isteni, helyben készülő baracklekvárt lehet kapni az Ábrahám Zöldségesekben, melyet a Fertődi Szörpüzem készít. De természetesen minden más hozzávaló is megtalálható náluk.
 
+ 1 Tipp a farsang témához:
Akit az idén hiányos tánctudása tartott vissza a parkettől, az gyorsan jelentkezzen a felnőtteknek szóló társastánc tanfolyamra, mely Fertődön a KSZK-ban indul február 22-én. Úgy hallottam a jövő év John Travoltái itt készülnek a báli szezonra.