/ Hírek / Valentin-nap

Valentin – nap köztudottan a szerelmesek ünnepe, melyen a hagyomány szerint megajándékozzák egymást.

Története a Wikipédia szerint a következő.
 „A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek.” 
Magyarországon a ’90-es években lett igazán népszerű, bár a Bálint-naphoz kötődő hiedelmek jóval régebbi időre nyúlnak vissza. A népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni. Kedves szokás nemde?

Ha azon emberek csoportjába tartozunk, akik ünneplésre érdemesnek tartják e napot, számtalan ötletet találhatunk, hogy mivel érdemes meglepni kedvesünket. Érdemes körülnézni Valentin-napi albumunkba is, ahová hirdetőink ajándéknak beillő ajánlatait válogattuk össze.

Sokszor érezzük úgy, hogy lélekölő, felszínes világban élünk, a hétköznapok rohanásában elmegyünk egymás mellett, felőrlődnek kapcsolataink. Mutassuk ki, mondjuk minél gyakrabban, hogy SZERETLEK. Apró gesztusok, kabátzsebbe bújtatott titkos üzenetek, váratlan SMS-ek, mind-mind feldobják a napunkat, gazdagítja az életünket, építi kapcsolatunkat. Szerintem jó, ha úgy értelmezzük, hogy erre világít rá a Valentin– nap is. Én azt mondom, ünnepeljünk! Legyen minél több ünnepünk, élményünk, emlékünk! Boldog Valentin-napot Mindenkinek!