/ Hírek / Nagyböjti gondolatok

Szarka Gábor agyagosszergényi plébános atyával a böjtről, annak jelentőségéről, hagyományairól beszélgettünk. A böjti időszak során több részletben közöljük le, fogadjátok szertetettel gondolatait!

A böjt: Ha az időben visszatekintünk, akkor látjuk, hogy a régi idők böjti fegyelme igen szigorú volt. A böjti napokon csak kenyeret, sót, szárított növényi eledeleket volt szabad enni és csak egyszer ehettek napjában. Voltak, akik sem a tejterméket, sem a tojást nem ették meg böjti időben. Az ország több vidékén feljegyezték, hogy voltak akik a házasélettől a dohányzástól is megtartoztatták magukat.

A böjti hagyomány korunk nagy gazdasági és társadalmi változásában gyorsan pusztul, sőt maga a böjt aszketikus erkölcsi szándékaiban a múlté lesz. Napjaink embere már nem érti a böjt fogalmát, tartalmát.
Az anyaszentegyház öt parancsából tudnunk illik: A pénteki bűnbánati napokat és a parancsolt böjtöket tartsd meg! Vagyis pénteken nem eszünk húst, hogy ezzel is megmutassuk Jézus iránti szeretetünket, hogy gyakoroljuk a lemondást lelkünk üdvéért. Ezt a nemes cselekedet szinte már csak az idős generáció gyakorolja.

A szigorú böjt:
Hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjt van, ami azt jelenti, hogy naponta háromszor szabad étkezni, de csak egyszer szabad jóllakni, húseledelt pedig a betöltött 14 éves kortól nem szabad enni.

A nagyböjt a belső szabadság megedzésének ideje. ezt gyakorolhatjuk evésnél és ivásnál, ha tudatosan lemondunk az alkoholról, a húsról. De vonatkozhat az időnk és napjaink beosztására is, törekszünk több időt tölteni a lelkünkkel.

A nagyböjt a húsvétot megelőző 40 nap, mely hamvazószerdával kezdődik. E napon mise előtt van a templomban a múlt évi virágvasárnapi szentelt barkából keletkezett hamu megszentelése, utána pedig a hamvazás. A hamu a bűnbánat szimbóluma már az Ószövetségben is. Az őskeresztények a bűnbánat jeléül hamuval hintették meg magukat. A nyilvános bűnbánat ugyanis a nagyböjt első napján, hamvazószerdán vette kezdetét. A nagy bűnösök mezítláb, zsákszerű vezeklő ruhában a templom kapujában várták a püspököt aki a templomba vezette őket. Elmondták a hét bűnbánati zsoltárt, majd a püspök a fejükre tette a kezét, megszórta őket hamuval.
Folytatjuk...