/ Hírek / Isten kegyelméből

Mikor és milyen céllal alakultatok?
 
A  Misericordias Ének- és Zenekar 2004 áprilisában alakult meg helyi és környékbeli fiatalokból, felnőttekből. Misericordias - a szó eredeti jelentése: Isten kegyelméből. Hiszem és vallom, hogy valóban ez a kegyelem hozott össze bennünket és működtet ma is. Az egyik legszebb dolog énekkel, zenével dicsérni Istent. Ennél pedig csak egy dolog lehet szebb, ha mindezt összhangban, egy szívvel, egy lélekkel minél több ember teszi. Megalakulásunk célja elsősorban a szentmiséken való szolgálat.  Fertőszéplakon és a környező településeken teljesítünk zenei szolgálatot, és természetesen ott, ahova meghívást kapunk. Lehetőségeink szerint részt veszünk ifjúsági találkozókon is: Nagymaroson, Egerszalókon. Dalainkat elsősorban a katolikus gitáros zeneirodalomból válogatjuk (Sillye Jenő, Pipó József, DAX, de közel állnak hozzánk a Taize-i közösség dalai is. Büszkeséggel tölt el minket, hogy megjelent első Cd felvételünk is: Reményem, boldogságom címmel. Olyan dalokat igyekszünk megszólaltatni, melyeket mások is velünk tudnak énekelni. Fontosnak tartom, hogy ne csak zenélgessünk, hanem lelkileg is átéljük dalaink tartalmát, melyek elsősorban a szentmise liturgiáját szolgálják. Megalakulásunk másik fontos célja pedig a közösségteremtés. Heti egy alkalommal rendszeresen próbálunk. Ez nekünk részben egy kikapcsolódás is, amely során kiszakadunk egy kicsit a mindennapok rohanásából. Együtt vagyunk, megosztjuk egymással örömünket és bánatunkat, figyelünk a másikra, jól érezzük magunk és természetesen énekelünk és zenélünk.
 
Számtalan fellépésetek közül melyik volt a legemlékezetesebb?
 
Az évek során rengeteg élménnyel és emlékkel lettünk gazdagabbak, de ha ki kell emelnem a legemlékezetesebbet, akkor talán a 2016-ban megrendezésre kerülő Örömút misztériumjátékot említeném az elsők között. Büszkeséggel tölt el minket az is, hogy immáron 14 éve elindítottuk  az egyházmegyei gitáros találkozót, amely azóta is minden évben megrendezésre kerül. Persze ugyanilyen öröm számunkra a dec. 24-i pásztorjátékok hangulata és közösség kovácsoló ereje. Még folytathatnám a sort, mert rengeteg helyen megfordultunk az elmúlt években, és minden találkozás nagy élmény volt számunkra.
 
Mi ad erőt, mi mozgat Benneteket, hogy ennyi időt, energiát tudtok szánni az együttesre?
 
Elsősorban a zene szeretete és a Jó Isten kegyelme tart minket össze. Ebben a csapattagokkal hasonlóan gondolkodunk. Tudjuk azt is, hogy a belefektetett energia megtérül. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Nagyon jó érzés, úgy énekelni, hogy egy mosolygó szempár néz veled szembe. Persze nekünk is voltak nehéz időszakaink, hiszen a legtöbbünk családos ember, és néha nehéz a család mellől eljönni és részt venni a próbákon, szerepléseken, szentmisei szolgálatokon. Ugyanakkor a nehézségek is előre visznek minket és erőt adnak, hiszen tudjuk egymást támogatni.
 
Terveitek?
 
Sok tervünk van az elkövetkező évekre. Nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy szeretnénk egy karácsonyi CD-t felvenni, az Örömút misztériumjáték folytatódik az idén is két előadással. Lesz az idén is tábori mise Fertőszéplakon, a hagyományokhoz híven dec.24-én továbbra is mindenkit szeretettel várunk a pásztorjátékra. A programjaink Fertőszéplak honlapján mindenki számára megtekinthetők.
 
Legközelebb március 25-én várunk minden érdeklődőt gitáros nagyböjti szentmisére, amely 17,00 órakor kezdődik, utána pedig Tűz Tamás megzenésített Keresztútját hallhatják. A nagyböjtben nagycsütörtökön este 22,00 órakor virrasztásra hívunk minden érdeklődőt a fertőszéplaki Mindenszentek-templomba.