/ Hírek / Sajtóközlemény

ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJJAL TÜNTETTÉK KI A FERTŐD–ESZTERHÁZAI ESTERHÁZY-KASTÉLY KISKASTÉLYÁNAK (JÓSZÁGKORMÁNYZÓI HÁZÁNAK) FELÚJÍTÁSÁT 
 
Műemlék helyreállítás és rehabilitáció kategóriában Építőipari Nívódíjjal tüntették ki a fertőd– eszterházai Esterházy-kastély épületegyütteséhez tartozó kiskastély (jószágkormányzói ház) felújítását. A projekt megvalósítása 2012-ben kezdődött meg, és a NYDOP-2.1.1/A.B-12-k-2012-0001 számú európai uniós pályázat keretében valósult meg.  A kastély együttes turisztikai fejlesztése nem áll meg, következő ütemei a GINOP 7.1.1-15-2016-00027 számú pályázat révén, valamint hazai források bevonásával a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében folyamatban vannak. A díjat megtestesítő bronztáblát 2017. május 31-én avatták fel a kiskastély aulájában. 
 
Építőipari Nívódíj 
Az Eszterháza Közép-Európai Kulturális Központ harmadik fejlesztési üteme (NYDOP-2.1.1/A.B-12-k -20120001) 2015. decemberében fejeződött be. A beruházás részeként felújították az egykori kiskastélyt (jószágkormányzói házat), amelyben a rendezvényközpontot kiszolgáló helyiségek (próbatermek, öltözők, szerviz háttér stb.) kaptak helyet. Emellett visszaépítették a Narancsház és a Kiskastély közötti összekötő szárnyat, és parkolókat is kialakítottak. 
A kiemelkedő sikert az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége szakmai Bíráló Bizottság Építőipari Nívódíjjal ismerte el, amelynek átadása alkalmából bronztáblát avattak fel a kiskastély aulájában. Az ünnepségen jelen volt dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár, valamint dr. Császár Dániel, a társasági portfólió kezeléséért felelős helyettes államtitkár. 
 
A fertőd–eszterházai Esterházy-kastély következő üteme a GINOP 7.1.1-15-2016-00027 számú európai uniós pályázat keretében 
A projekt fő célja, hogy erősítse az ország egyik legkiemelkedőbb kultúrtörténeti, építészettörténeti értékének turisztikai vonzerejét és az Esterházy-kastélyt felzárkóztassa a hasonló jelentőségű nyugat-európai attrakciókhoz. A konzorciumi partnerek a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. és az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. A támogatási összeg 3.000.000.000 Ft. A projektet a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásra érdemesnek találta, a várható befejezés 2020 júniusa. 
A fejlesztés egy komplex program részét képezi, amely hozzájárul az egész térség gazdasági növekedéséhez, a hazai turizmus területi koncentrációjának felszámolásához, valamint a külföldi vendégek magyarországi tartózkodásának és költésének növekedéséhez is. A projekt célja egy 21. századi igényeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása. 
 
A megújuló Esterházy-kastély A Világörökség részét képező kastély helyszín Magyarország legjelentősebb kulturális emlékei közé tartozik. Jelenleg az egyik leglátogatottabb hazai kastély, a Nemzeti Kastélyprogram egyik zászlóshajója. A fejlesztés főbb elemei:  A projekt keretében megvalósul az épület középső tömbje, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása. A helyiségek eredeti bútorokkal kerülnek berendezésre, történeti enteriőrként, így a lehető leghitelesebb formában kerül bemutatásra a kastély berendezéseinek elpusztulásuk és kirablásuk előtti állapota.  A kastély négy fő lakosztályának rekonstrukciója lehetővé teszi, hogy Magyarország visszanyerjen egy olyan műemléket, amelynek nemzetközi vonzereje is kiemelkedő.  Az épületben időszakos kiállítótermek is kialakításra kerülnek. Az itt megrendezésre kerülő tárlatok állandó dinamikát biztosítanak a múzeumnak, a nívós kiállítások idevonzzák azokat a látogatókat is, akik a korábbi években már látták a kastély állandó kiállításait. Az időszakos kiállító terekben van lehetőség a külföldről kölcsönbe kapott gyűjtemények bemutatására is. 
A projekt keretében újszerű turisztikai funkciók is kialakításra kerülnek: 
 
 Integrált látogatómenedzsment-rendszer bevezetése, valamint új látogatási útvonalak kialakítása, amelyeknek a kastély parkja is a részét képezi  Imázsfilm bemutatása 
 
A fejlesztés részeként az Esterházy-kastély további egyedi élményelemekkel is gazdagodik, amelyek erősítik a helyszín vonzerejét. Ezek az innovatív eszközök új célcsoportok, például a gyerekes családok vagy a diákcsoportok számára nyújtanak majd új élményeket.