/ Hírek / advent veszélyei

Az advent veszélyei

Az advent a keresztény kultúrkör legismertebb ünnepe, amely a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig tart. Szomorú tény azonban, hogy a leggyakoribb lakástüzek az adventi koszorúkhoz köthetők. Az ünnepi készülődés örömét elronthatja egy rosszul elhelyezett gyertya vagy adventi koszorú által okozott tűz. Az adventi időszakban 50 százalékkal több tűzeset történik otthonainkban, mint más időszakban. Az ünnepek alatt is figyeljünk oda otthonunk és családunk épségére!


Az égő gyertyát ne helyezzük éghető anyagok közelébe! Az adventi koszorúk többségének anyaga is éghető, ezért tegyünk alá nem éghető anyagból készült tálcát, ne hagyjuk felügyelet nélkül, és ha elhagyjuk a helyiséget, oltsuk el az égő gyertyákat.
 Szentestén is oda kell figyelnünk a gyertyák, csillagszórók helyes használatára. A karácsonyfatüzek többségét a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, okozzák. Kiszáradt karácsonyfán ne használjunk nyílt lángú díszeket, gyertyákat, csillagszórókat!

 Veszélyt rejthetnek magukban a karácsonyfára helyezett fényfüzérek is. Javasoljuk, hogy csak a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos fényfüzéreket használjanak
A nem megfelelő minőségű termékek az áramütés veszélye mellett az esetleg bekövetkező rövidzárlat miatt tüzet is okozhatnak. Az elektromos fényfüzéreket hosszabb ideig ne üzemeltessük, estére ne hagyjuk bekapcsolva! Az égő csillagszórókat, és gyertyákat függönytől, textíliától tartsuk távol! A leégett csillagszórókat használat után helyezzük vízzel teli edénybe! Gyufát, öngyújtót úgy helyezzük el, hogy gyermek kezébe felügyelet nélkül ne kerülhessen!
Ha a legnagyobb elővigyázatosság mellett mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!